Mint minden weboldal, a hardvergalaxis.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz. - Olvass tovább a következő címen: Adatvédelmi nyilatkozat
Termékek Menü

Sérült sd kártya vagy pendrive helyreállítása

Sérült sd kártya vagy pendrive helyreállítása

Gondolom Te is jártál már úgy, hogy kedvenc pendrive-d vagy sd kártyád nem ismerte fel a számítógép?

 

Most ebben a rövidke leírásban ismertetjük, hogy nekünk ilyenkor mi vált be!

Ha látszólag nagy baj történt a Micro SD kártyával és a számítógép kártyaolvasója nem látja, nem lehet formázni vagy "I/O eszközhiba miatt nem lehet a kérést végrehajtani" hiba üzenetet küld, ezért még ne adjuk fel, talán lehet még életet lehelni a kártyába vagy usb meghajtóba.

Sajnos ez a hiba ekkor  szokott előfordulni:

  1. Ha a kártyát vagy meghajtót nem az előírásoknak megfelelően választjuk le a gépünkről. (Ez olyankor szokott előfordulni, ha hirtelen kivesszük a kártyát a kártyaolvasóból vagy a pendrivot egyszerűen kihúzzuk az usb portból.) Ez a művelet szigorúan ellenjavalt, TILOS!  A kártyákat , usb meghajtókat a tálcán , az óra mellett található aprócska menüben található " Hardver biztonságos eltávolítása " paranccsal célszerű eltávolítani! Csak ezek után vegyük ki az adathordozót a kártyaolvasóból, vagy csak ezek után húzzuk le a pendrive-t a gépről!
  2. Ilyen esetben az történik, hogy a Windows (Linux) rendszer megnyitja a SD kártyát (pendrive) és használja, azonban egy hirtelen leválasztás miatt, a programnak nincs ideje leállítani a folyamatokat, így a kártyán található partíciós tábla (FAT32, NTFS) megrongálódik! Azaz RAW fájlrendszerré alakult és minden adat elveszett.

 

Megoldás, avagy ahogy mi szoktuk csinálni:

Megnyomjuk a Windows+R gombokat a billentyűzeten és a Futtatás ablakba beírtam: diskmgmt.msc. Megjelenik a Lemezkezelő konzol.

Itt azonnal észervettük, hogy a  Micro SD kártyát fekete csíkkal jelöli, ami azt jelenti, hogy nem lefoglalt, nem aktív, azaz formázatlan (nagy a baj!). meg próbáltuk formázni, de ez semmilyen módszerrel nem működött.

Lépjünk be a parancssorba (futtatás rendszergazdaként!), adjuk ki a "diskpart" parancsot!

1.) - diskpart

2.) - list disk

Itt kiírja a talált lemezek számát, amiből az alábbi parancssorba az SD kártyára vonatkozó számot kell beírni a parancs után (pl. 0,1,2,3 stb)

3.) - select disk (pl. 0,1,2,3 stb)

4.) - convert disk (pl. 0,1,2,3 stb)

5.) - basic

Ez segített helyreállítani a kártyát annyira, hogy a Windows már látta és így formázni lehetett.

Hurrá! Igaz az adatokat elvesztettük, de a meghajtó megmaradt!