Mint minden weboldal, a hardvergalaxis.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz. - Olvass tovább a következő címen: Adatvédelmi nyilatkozat
Termékek Menü

Hogyan gyorsítsuk fel kedvenc számítógépünket?

2018. 05. 02. 09:45:44
Hogyan gyorsítsuk fel kedvenc számítógépünket?

Hogyan turbózzuk fel asztali számítógépünket?

Hogyan növelhetnénk meg számítógépünk sebességét , minimális ráfordítással?!

Nos a hardvergalaxis.hu tippjei :

Építsünk be kedvenc gépünkbe SSD meghajtót! Ezek olyan flash memóriákból felépülő, gyors háttértároló eszközök, amelyek használatávall, egy bizonyos processzorteljesítmény fölött, bámulatos sebességnövekedést érhetünk el asztali és notebook számítógépekben egyaránt.

 

                                                                          

Ha notebookba  szereljük az SSD-t, akkor több előnyt is élvezhetünk:

1. Lényegesen élénkebb , gyorsabb lesz a gép.

2.
Sokkal érzéketlenebbé válik a rázkódásra, a durva kezelésre.

Az SSD-ben nincs forgó alkatrész.
Kevésbé melegszik, mint a merevlemez és semmi baja sem lesz attól, ha kíméletlenül bánsz vele. Pl. durván teszed le az asztalra.
Ezzel szemben a merevlemez működés közben sokkal sebezhetőbb. Ha durván bánsz vele, könnyen megsérül a forgó lemez adathordozó rétege, és már nézhetsz is új meghajtó után!

3. Ha merevlemezünk helyére építjük, akkor sokszorosára megnő az akkumulátoros üzemidő.

Ez abból adódik , hogy az SSD lényegesen kevesebb áramot fogyaszt, mint a merevlemez.

4. Az SSD-t nem kell (nem is szabad töredezettség mentesíteni)

Ennek oka, hogy a meghajtó elektronikája az adatcsomagok optimális rendezéséről, a cellák írási gyakoriságának figyelembe vételével saját maga gondoskodik.

Asztali számítógépben az SSD

meghajtót arra használjuk, hogy jelentősen gyorsítsuk a rendszer működését, a különféle programok és rendszerállományok  betöltési idejét.

A sebességkülönbség igen látványos, és kézzel fogható!

A tökéletes megoldás, ha asztali gépbe beépítünk egy a feladathoz elegendő méretű SSD meghajtót, és állandóan elérhető nagyméretű háttértár céljára egy merevlemezt.

A legtöbb esetben elegendő egy 128 Gbyte-os SSD és egy 250 Gbyte – 1Tbyte közti méretű merevlemez.

A merevlemezre telepítjük a telepített levelező szoftver pst fájljait, a Windows virtuális memória fájljait, ha csak ki nem kapcsoljuk azokat. A merevlemezre kerülnek továbbá a nagyméretű tömörített állományok, fontos dokumentumaink, fényképeink.

Az SSD-re telepítjük az operációs rendszert, a felhasználói programokat és itt tároljuk azokat a munka állományokat, amelyekkel éppen dolgozunk. Ezeket a munkaállományokat, illetve azok változásait napi szinten egy gombnyomással mentjük a merevlemezre. (I. biztonsági mentés)

Az SSD egyetlen hátránya, hogy ha meghal, lehetetlen róla adatokat visszanyerni. (Nem mintha a merevlemez jobb lenne ebből a szempontból…) A merevlemezről annak meghibásodása után is van esély arra, hogy adatmentő szoftverrel esetleg néhány adatunkat vissza tudjuk állítani. Az SSD amikor egy cella elérte az írási ciklusainak végét, még mielőtt a cella meghibásodna, az elektronika átállítja csak olvasható állapotúra. Így a rajta tárolt adatok továbbra is olvashatók maradnak.

A korszerű SSD meghajtók tömörített adattárolást végeznek. Ezzel is gyorsítják az adatkezelést, ugyanakkor ez a képesség a nagyméretű tömörítmény fájlok kezelésekor gyorsulás helyett inkább lassuláshoz vezet.

Az olyan állományok tárolását pedig kifejezetten mellőzni kell, amelyek felülírása naponta sok alkalommal megtörténhet. Ilyen a Windows swap fájlja, amely virtuális memóriaként közismert. Ezek a rögzített tárolási pozíció miatt, akár egy éven belül eredményezhetik az érintett tároló cellák kifáradását.

A fentiek figyelembevételével nem elég megvenni az SSD-t, szakszerűen kell beszerelni illetve konfigurálni! Mi mindenképpen ajánljuk, hogy az ssd-t a hozzá való kerettel építsük be, ne pedig csak „úgy” felcsavarozzuk valahová.


 A megfelelő keret beépítésével egyszerűen berakhatjuk számítógépünk merevlemezek számára kialakított helyére. Ha megvagyunk a felcsavarozással, akkor már csak a ssd csatlakozás van hátra, keressünk egy szabad tápcsatlakozót illetve egy szabad sata csatlakozót. Mindenképpen az 1. sata csatlakozóra (alaplap) dugjuk rá az ssd-t, ellenkező esetben nem tudjuk majd munkára fogni! Az operációs rendszer telepítése előtt van még egy nagyon fontos dolgunk , a bios-ban a sata felületnél engedélyeznünk kell az AHCI módot, mivel ez alapesetben IDE-ként van beállítva. Azért fontos, mert itt olyan technológia aktiválódik, amely növeli az adatbiztonságot és főképp a sebességet. SSD-k esetében mindenképpen AHCI módot válasszunk, hiszen a TRIM csakis itt használható ki.

 

Ha az SSD hozzáértés és/vagy átgondolt stratégia nélkül kerül beépítésre és telepítésre, akkor akár rövid időn belül is búcsút mondhatunk az ssd meghajtónknak.

Fontos információ még az, hogy a számítógépbe épített SSD meghajtó és a merevlemez munka diszk. Ez azt jelenti, hogy az ott tárolt adatok nincsenek nagy biztonságban.

Ebből adódik, hogy az összes fontos és pótolhatatlan fájlról biztonsági mentést kell készíteni. A biztonsági mentést két példányban javasolt elkészíteni.

Egy példányt külső merevlemezre, vagy pendrive-ra, egy példányt pedig optikai lemezre (CD, DVD) érdemes lementeni.

Ezután indulhat az operációs rendszer telepítése. Javaslatom szerint az ssd-t legjobb, ha a windows telepítőjével particionáljuk, lehetőleg 2 particióra, az első a rendszeré, a 2. pedig az adatoké legyen!

 

 

 

 

 

Ha készen vagyunk, akkor hátra dőlhetünk.

Ha mindent jól csináltunk, akkor pedig valami ilyesmit kell látnunk!

 

Ha készen vagyunk, akkor jöhet a finomhangolás, de az már egy másik történet…

Ha felkeltettük érdeklődésedet, várunk a webshopunkban, ahol több ssd közül válogathatsz: ssd meghajtók.